Födoämnesallergi och intolerans

 Måna människor har en allergi mot vissa råvaror. Det innebär att personerna kan få en reaktion om de äter mat som innehåller ämnen som de är allergiska emot. De valigaste allergierna när det gäller födoämnen är mot nötter, gluten, ägg, soja och mjölk.

Nötter

  • Personer som är allergiska mot nötter reagerar ofta på jordnötter, hasselnötter, valnötter och pekannötter.
  • De personer som är allergiska mot nötter kan även få reaktioner när de äter äpplen.
  • Personer som är allergiska mot jordnötter får även ofta reaktioner när de äter sesamfrö.

Gluten

  • Gluten finns i spannmålsprodukter som korn, råg och vete och i vissa fall havre.
  • Den som är allergisk mot gluten behöver kan ersätta spannmålsprodukterna med majs, ris, bovete eller hirs istället.
  • Många vegetariska sojaprodukter som korv med mera innehåller gluten.

Ägg

  • Ägg innehåller protein. Det finns dock många ersättningsprodukter för ägg som personer med allergi kan välja för att tillgodogöra sig proteiner.

Soja

  • Personer som är allergisk mot soja ska undvika tofu, sojamjölk och olika sojaprodukter. Sojaprodukter är även det en bra källa till proteiner, men som allergiker finns det många andra alternativ att välja mellan för att få i sig proteiner genom vegetarisk kost.

Mjölk

  • Man kan vara laktosintolerans, vilket innebär att man är allergisk mot sockret i mjölken, eller allergisk mot mjölk, vilket kan drabba små barn under deras första levnadsår. De allra flesta som är äldre än tre år har laktosintolerans. Ersättningsprodukter för mjölk är sojamjölk, sojayoghurt och vegansk ost.