Järn

Järn är något som man ofta förknippar med kött. Men faktum är att alla får upp till cirka 85 procent av sitt dagliga behov från vegetariska produkter, även när det gäller ätare av blandmat. Så järn är egentligen inte så starkt förknippat med kött som man gärna vill tro. Blodpudding är en maträtt som ger ett bra tillskott av järn.

Kvinnor behöver mer järn än män, det beror på att de har menstruation varje månad och tappar mycket järn. Likaså är behovet av järn stort när det gäller barn som fortfarande växer och utvecklas.

Järn finner man i nedanstående vegetariska produkter…

  • Baljväxter, ärter och bönor
  • Nötter och frön
  • Torkad frukt som dadlar och aprikos
  • Bladgrönsaker som grönsallad, grönkål och vitkål
  • Broccoli

Man ska tänka på att få i sig mycket c-vitaminer varje dag. C-vitaminer hjälper kroppen att lättare ta upp järn från maten man äter. Man bör också undvika kaffe och choklad då dessa produkter gör att kroppen har svårare att ta upp järn från maten man äter.