Ost för vegetarianer

För de människor som inte vet, är de flesta ostar som finns i butikerna inte lämpliga för vegetarianer. Många av dem innehåller ett enzym som kallas löpe som bildas i magen på kalv, lamm eller get gör det till ett no-no att äta för strikta veganer eller strikt vegetarisk kost. Löpets roll är att få proteinkomponenterna i mjölken att bilda en ostmassa och sedan separera de flytande komponenterna. Efter det kan olika sorters ost tillverkas.

Vad händer om jag är en ost älskare?

Lyckligtvis finns det alternativ till löpe nuförtiden som kallas syntetisk löpe. Detta vegetarianvänliga löpe är inte älskad av bara vegetarianer, utan även av osttillverkare eftersom det är billigt och det ger god kvalitet på osten.

Vad är skillnaden på vegetarisk ost och en vanlig ost?

Den är mycket lik den vanliga osten. Du kan använda olika typer av vegetariska ostar till vilken maträtt som helst. I själva verket är dess smak, utseende och konsistens mycket lik ostar tillverkade av animaliskt löpe. Vissa säger att de är ännu bättre än vanliga ostar, den smälter fint och den kan användas som både varm eller kall.

Ta reda på om osten är vegetarisk?

Att köpa en vegetarisk ost kan vara knepigt eftersom ovan nämnt, är den mycket lik den vanliga osten. Detta innebär att du inte kan avgöra om osten är vegetarisk genom att helt enkelt titta på utseendet om du inte köper den från en vegetarisk butik. I vanliga butiker och i snabbköpsaffärer, måste du läsa etiketterna och kolla källan till löpe.

Ostar utan löpe

Det är möjligt att skapa ost utan löpe. Slutprodukterna är mjuka ostar som keso och viss färskost. Eftersom de inte är gjorda av löpe, är de nästan vegetariska.  Ändå bör du först kontrollera om den innehåller icke vegetarianvänliga ingredienser såsom gelatin.

Typer av icke- mejeri ostar

Ett annat bra alternativ för vegetarianer är ostar som är gjorda av mjölkfria ämnen. De viktigaste ingredienserna i dessa ostar är soja och andras ingredienser som är acceptabla för vegetarianer. Men nackdelen med att köpa dessa ostar är att de inte smälter fint.

Andra saker att ta I beaktande när man köper vegetariska ostar:

Färgämnen – vissa ostar, speciellt orange- och rödfärgade ostar kan innehålla karamellfärg som inte är vegetarianvänligt.

Andra veganovänliga ingredienser – se upp för gelatin eller andra aromer. Det finns massor av smaksatta ostar nuförtiden med ovanliga och veganovänliga ingredienser.

Hantering av ost – när man köper ost från en vanlig butik, se till att de inte använder samma skivare eller knivar till icke vegetariska ostar.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*