Skalning, styckning och lagring av grönsaker – tips och tricks

Skalning, styckning och lagring av grönsaker och frukter kanske känns självklart – men för att du ska kunna skala snabbare, och undvika att förlora vitamin s och mineraler, måste du veta det rätta sättet att skala, skära och lagra dem.

Här är några tips som du bör vara medveten om:

  • Undvik att tvätta frukter och grönsaker efter du skalat eller skurit dem. Gör du det löper du större risk att förlora vitaminer och mineraler i dina frukter och grönsaker. Det bästa du kan göra är att tvätta dem ordentligt innan du skalar och skär.
  • För att skala ömtåliga frukter och grönsaker, som persikor och tomater, bör du först doppa dem i kokande vatten i ungefär 30 sekunder till 1 minut. Efter det kommer skalet av lätt.
  • Se till att skala dina frukter och grönsaker så tunt som möjligt. På detta sätt bevarar du vitaminer och mineraler.
  • En lök är en utmaning att skala och får de flesta människor att gråta. För att undvika detta, dela den första i hälften och placera halvorna i vatten i 5-10 minuter innan du fortsätter att skala.
  • För att undvika att potatis och äggplantor börjar oxidera och bli bruna, lägg dem i en skål med vatten direkt efter du skurit upp dem.
  • Ingefära är lite svårt och utmanande att skala på grund av den oregelbundna formen och alla håligheter. Men i stället för att använda en kniv eller en potatisskalare, använd en sked och skrapa den mot skalet.
  • Var sparsam och klok. Häll inte bara ut det vatten som du har använt för att koka dina grönsaker i. Du kan fortfarande använda dem för att göra såser och krämer. I detta vatten ligger nu massor av smak och näringsämnen som det är synd att inte ta vara på.
  • För att hålla korianderblad färska, lägga dem i ett tun tygpåse, och sedan i kylen.
  • Kanske har du alltid problem med din äpplen. Du vill skala dem i förväg, men de börajr oxidera och blir bruna så fort. För att förhindra detta kan du pressa en citron eller lite lime på den skurna delen. Det saktar ner oxideringsprocessen.
  • Varje gång du lagrar grön chili, se till att ta bort dess stjälkar. På så sätt förlängs livslängden.
  • För att enkelt dra av skalet på mandlar ska du lägga dem i hett vatten i 10-15 minuter.
  • Använd en skärbräda i trä och en vass kniv när du ska skära grönsaker och frukt. Använder du skärbrädor av till exempel marmor kommer din kniv snabbt bli slö och arbetet frukt och grönsaker blir svårare att jobba med (och förlorar faktiskt mer av sin näring).
  • Innan du kyler dina frukter och grönsaker, linda först in dem i en tidning. Detta kommer att hålla dem fräscha längre.

1 Comments on this post

  1. Om jag ska göra juice av grönsaker ska jag alltså helst inte skala och hacka dem kvällen innan jag tänker göra juice av dem? Förlorar grönsakerna sin näring då?

    Ann / Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*